top of page

1. רקע

 

צמוד ממזרח לשטח התכנית נמצא אזור התעשייה של נהריה ומפעל "חוגלה-קימברלי". המפעל מייצר מוצרים מתכלים שאינם מזון כמו למשל טיטולים, נייר טואלט ועוד. המפעל היה בין המתנגדים הראשיים לשכונת המגורים ואף יזם את ההליך המשפטי נגד קידום התכנית יחד עם עמותת "אדם טבע ודין". התנגדות זו נבעה בשל הממשקים השנויים במחלוקת בין מגורים ותעשייה הקרובים זו לזו.

 

2. מפגעי רעש

 

ללא ספק, המפגע החמור ביותר הוא מפגע הרעש שמקורו במפעל. בשנת 2012 ערכו היזמים סקר מדידות רעש לטובת סקר השפעות סביבתיות, באמצעות חברת "קומפורט יעוץ אקוסטי". מתוך הסקר עולה כי "מפלסי הרעש הצפויים בחדרים של בנייני המגורים של התכנית חורגים מהקריטריונים לרעש המותר על פי התקנות למניעת מפגעים". שיעור החריגה הוא 11 דציבלים בשעות היום ו-20 דציבלים בשעות הלילה.

 

מקורות הרעש העיקריים המשפיעים על המגורים הנם מפוחים השייכים למפעלים הסמוכים, ומקורות רעש המשניים הם תנועת משאיות ואוטובוסים בשטח אזור התעשייה ובכביש הראשי וכן מפעילות שגרתית של המפעלים. בהתייחסות של הגורמים המקצועיים במשרד להגנת הסביבה מאוקטובר 2013 לסקר נרשם כי "גם לאחר התקנת פתרונות אפשריים, לא בטוח שניתן יהיה להגיע לרמות הרעש המאפשרות מגורים בסמוך".

 

גם באישור המשרד להיתרי הבנייה שניתן באוגוסט 2016 נרשם כי "מגורים ליד מפעל, גם אם יפעל באופן הנכון ביותר, עלולים להביא למטרדים סביבתיים לתושבים הסמוכים". כמו כן נרשם כי "תושבי השכונה יסבלו ממטרדי רעש".

 

3. מפגעי ריח ואיכות אוויר

 

מתוך התייחסות המשרד להגנת הסביבה לסקר הסביבתי של היזמים: "מפעל חוגלה עומד בתקני איכות האוויר הנדרשים מהם במצב בו אין בסמיכות אליהם מגורים. עם זאת הארובות של המפעל הן בגובה של מבנה של ארבע קומות. בסמיכות למפעל מתוכננים מבנים של שמונה קומות. לכן סביר שדיירי הקומות הגבוהות ירגישו ריחות והפליטות מהמפעל יגיעו ישירות לדירות הגבוהות. בנוסף הדיירים יראו את הארובות בסמיכות גדולה מה שיוסיף לתחושות של אי נוחות".

 

4. חומרים מסוכנים:

 

מפעל "חוגלה קימברלי" מחזיק בחומרים מסוכנים מסוג הייבראט וגפ"ם. לפי חישוב של הממונה על חומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה מרחק ההפרדה הנדרש מגדר המפעל, כאשר לוקחים בחשבון את קיומו של חומר ההייבראט הוא 320 מ'. כמו כן, לגבי חומר הגפ"ם נדרש מרחק הפרדה של 120 מ'. כעת, המרחק בין המפעל לבתי המגורים בשכונה הוא כ-45 מ' בלבד.

 

במסגרת ההליכים המשפטיים שניהל המפעל מול יזמי התכנית, הצדדים הגיעו לפשרה לפיו המפעל יציע מתווה לצמצום מרחקי ההפרדה. מתווה כזה הוגש ואושר ע"י המשרד להגנת הסביבה ובאישור שניתן להיתרי בנייה נקבע כי השלמת המתווה יהווה תנאי לאכלוס השכונה.

מפגעי רעש, ריח וחומרים מסוכנים

bottom of page