

1. רקע
אסבסט הוא חומר שנאסר לשימוש בישראל על פי חוק בשנת 2011, בשל הוכחות מדעיות שהחומר גורם למחלת סרטן נדירה וחשוכת מפרא מסוג מזותליומה, כתוצאה משאיפת חלקיקי אבק האסבסט הקטנים אל הריאות. נהריה והגליל המערבי נמצאים במקום השני בעולם בתחלואה של סוג סרטן זה. מקור התחלואה הוא במפעל איתנית (ישאסבסט לשעבר), שנמצא בצפון העיר ובסמוך לחוף, ושהיה יצרן האסבסט הגדול בישראל. המפעל נסגר בסוף שנות ה-90, בזכות מאבק ציבורי-סביבתי, וכעת שרידיו עומדים נטושים. במהלך שנות פעילותו נהג המפעל לפזר את פסולת אסבסט מסביב לשטח המפעל וביישובי האזור כמצע לדרכים.
בשנים האחרונות, מאז חקיקת חוק למניעת מפגעי אסבסט, המשרד להגנת הסביבה מוביל פרויקט לאומי ("דרך ירוקה") לניקוי הגליל המערבי מאסבסט. הפרויקט הסתכם בעלות של 320 מיליון ₪ והוא צפוי להסתיים בחודש מרץ 2017. פרויקט הניקוי לא כולל את השטחים שבבעלות איתנית. בשל השפעות המפעל המורגשות עד היום, המשרד להגנת הסביבה המליץ להימנע מהבאת אוכ' חדשה לצפון נהריה.
שכונת המגורים בחוף אכזיב מתוכננת במרחק של 325 מ' בלבד מהמפעל, כאשר גם השטח החוצץ בינה לבין המפעל נמצא בבעלות פרטית של מפעל איתנית. זו תהיה השכונה הראשונה שנבנית בצמוד לשטחי המפעל ומצפון לו. קרבה חריגה זו מעלה מספר סוגיות.
2. סימן שאלה לגבי פינוי מפעל איתנית
מפעל איתנית טרם פונה. ההערכות שבידי המשרד להגנת הסביבה הן שמתחת למצעיו קבורה כמות גדולות מאוד של אסבסט, בשיעור שלא הוכר עד כה. אכלוס שכונת המגורים הצמודה באכזיב, אם יבוצע, מעמיד את ההיתכנות לפינוי המפעל בסימן שאלה גדול.
הממונה על האסבסט במשרד להגנ"ס קבעה בדו"ח מינואר 2016 כי אכלוס השכונה תביא להגבלת אפשרות של ניקוי המפעל, ולנוכח אופי הזיהום והיקפו, אין וודאות אם המשרד יאשר ביצוע עבודות פינוי בשטח המפעל בעתיד. על דברים אלה חזר גם השר להגנת הסביבה, חה"כ זאב אלקין, ב-21.11.16 במליאת הכנסת כשענה לשאילתה של חה"כ יעל כהן-פארן: "לאחר שתאוכלס השכונה והטיילת הצפונית הנמצאת צמוד למפעל מכיוון מערב אין ודאות שנאפשר להם (לאיתנית) לנקות את השטחים המזוהמים, הקבורים כיום תחת מצעים ותשתית". עוד הוסיף כי הסיכון לתושבי השכונה ייווצר רק בשלב חשיפת הקרקע שמתחת למפעל "וכאן הסמכות נתונה בידינו לתת את כל הדרישות המחמירות לעבודות האלה, אם בכלל – כי יכול להיות שנגיע למסקנה שלא נאשר".
האופציה השנייה, הפחות ריאלית, היא שהמשרד יאפשר את פינוי המפעל, על אף המגורים בשכונה, בתנאים מחמירים, כמו למשל פינוי בחללים אטומים. אופציה זו מייקרת את עלויות הפינוי באופן משמעותי, עד כדי כך שהופכת את אפשרות זו לחסרת היתכנות כלכלית. כמו כן, אין ניסיון קודם בישראל בפינוי בחללים אטומים לכמות אסבסט פריך בסדר גודל כזה.
3. הימצאות אסבסט בשטחים שמסביב לשכונה
המשרד להגנת הסביבה: "מן הראוי שעניין זה יובא לידיעת רוכשי הדירות"
שכונת המגורים מתוכננת, כאמור, בשטח שהיווה אתר קבורה לפסולת אסבסט מהמפעל. בשנים האחרונות נעשו מאמצים מצד המדינה לנקות את השטחים מאסבסט. בין היתר, בשנת 2012 דרש המשרד להגנת הסביבה סקר בשטח התכנית ו-500 מ' מסביב לה. היזמים לא עמדו בדרישה זו. רק בשנת 2016, אחרי שהפרויקט כבר החל בשיווק, ריענן המשרד את דרישותיו וקבע מרחק של 100 מ' בלבד.
מדרום לתכנית, בשטח שחוצץ בין המפעל לשכונה, נמצא שטח פרטי בבעלות איתנית. שם בוצעו סקרי אסבסט ועבודות פינוי בשנת 2012, ע"י חברת אינתית. כמו כן, בוצעו סקרי אסבסט גם במסילת הרכבת שממזרח לתכנית ובמפעל "מוליתן" שמצפון לתכנית (ממצאי הסקר לא קבעו שאין אסבסט). עם זאת, אלה סקרים מדגמיים בלבד ואינם מעידים על רמת הזיהום בקרקע.
גם המשרד להגנת הסביבה מטיל ספק באמינות הסקרים. הממונה על האסבסט ציינה במכתב ליזמים בפרויקט אכזיב, כי "סקרי הקרקע אינם יכולים לתת תמונה מלאה ומושלמת לכל שטח התכנית". עוד ציינה כי משום שלא בוצעו סקרים בשטחי התעשייה הצמודים לשכונה ממזרח, "במקרה וימצא אסבסט באזורים אלה יתכן ויקבעו תנאי עבודה מגבילים הן לבעלי השטח (לדוגמא: דרישה לביצוע עבודת אסבסט בחללים אטומים), והן לאוכלוסייה הסמוכה שתאכלס את שטח התכנית שבנדון (לדוגמא: חובת הסתגרות או פינוי אוכלוסייה בעת ביצוע העבודה). לדעתנו, מן הראוי שעניין זה יובא לידיעת רוכשי הדירות".
בשל כך, ובכן בעקבות גילויים חדשים של אסבסט שנמצאו לאחר קיום סקרים דומים, אנו מטילים ספק באמינותם של הסקרים. כך למשל, בשטח "מדינת הילדים" שנמצא צמוד למפעל איתנית ממערב (מרחק של 450 מ' מהתכנית), נמצאה במהלך העבודות כמות גדולה באופן משמעותי, ולפי הפרסומים פי ארבעה, משהוערך לפי סקר הקרקע, עד כדי כך שהתקציב שהוקצה לפרויקט הניקוי אזל.
4. אסבסט בשטח תכנית הבנייה
על אף שהסכנה הבריאותית הגדולה יותר היא בשטחים הצמודים לשכונה, שם קיימת סכנת היחשפות, גם שטח תכנית הבנייה נדרש להיות נקי מאסבסט. בשטח התכנית בוצע סקר אסבסט בשנת 2012, בו נמצאו שני מוקדים עיקרים עם אסבסט, והם פונו בשנת 2013.
יחד עם זאת, בהפתעה רבה (או שלא), באפריל 2016 בעת תחילת עבודות החפירה מטעם היזמים בשטח הבנייה, נחשפה כמות גדולה של אסבסט. בשל כך עצר מפקח האסבסט את העבודות ומהשטח פונו 38 טון אדמה מזוהמת באסבסט. על כן, חשוב להדגיש את הערותיה של הממונה על האסבסט הנזכרים לעיל.




אסבסט

